marți, 22 noiembrie 2011

Visit Romania. Small country. Great people. Useless, full of crap advertising.

A apărut o campanie de advertising alaltăieri care-şi doreşte să aducă turişti în România prin prezentarea unor mari personalităţi din istoria ţării. Intraţi aici dacă nu o ştiţi deja.

Nu mă mişcă deloc. Mi-este egală cu acele articolaşe de prin ziare de tipul „Un român este imaginea mişcării Occupy Wallstreet. Îl cheamă Brandon Watts şi de fapt e american, dar să vedeţi, că stră-străbunicul lui şi un văr de-al doilea au origini în România”.

În primul rând, a spera că turiştii vor veni doar pentru că un om care s-a născut aici a inventat ceva este o prostie. „Darling, unde mergem în concediu vara asta?”. „Hai în România, am auzit că Nadia Comăneci s-a născut şi antrenat acolo, să mergem să privim şi noi cerul din acelaşi unghi din care îl privea ea!”. „Hai în România, să vedem dacă o fi aerul mai special, că mulţi oameni deştepţi s-au născut acolo!”. Yaay!

Trecem peste ideea neinspirată de a folosi campania în turism. Să zicem că n-ar fi aşa şi că, aşa cum spune cineva pe Facebook, este „un tip de iniţiativă şi un tip de mândrie şi respect faţă de ţara în care te-ai născut”, iar rostul campaniei este “să te retrezească la demnitatea ta de român”. Serios? Această mică şi colorată rubrică de “Ştiaţi că…” tip calendar de perete mă va retrezi la demnitatea mea de român?

Dacă ar fi să atribui acţiunilor unei persoane meritul acestei naţiuni, ce aş mai zice despre românii care au furat o statuie de bronz de pe mormântul lui Odobleja? Ce aş mai zice despre faptul că nu pot vizita colecţia Henri Coandă pentru că n-am mai văzut Muzeul Tehnic din Bucureşti deschis de ani de zile? Ce aş mai zice despre România acestei campanii când casa în care a locuit Nicole Paulescu este lăsată în paragină, ca multe alte case memoriale care au scăpat de demolare? Dacă se rătăceşte vreun neamţ sau un american pe aici, ce-i arătăm? Posterele colorate?

Dacă cei care au gândit campania se aşteaptă să mi zburlească pielea de mândrie naţională, greşesc. Să vă reamintesc că toţi aceşti oameni au studiat prin străinătate, iar dacă îi căutăm tot pe acolo îi găsim? De ce nu facem o campanie mai tristă, mai gri, despre marii români care au părăsit ţara pentru a avea parte de recunoaştere? În asta îi includ şi pe medici, pe profesori, pe inventatori, sportivi, pe toţi cei care nu au primit ce meritau în ţara lor. Includ şi persoana de pe Facebook care vorbea despre mândria de a fi român şi îi doresc numai bine când va pleca în Suedia pentru studii.

Nu există ţara-mumă care naşte copii frumoşi şi deştepţi, cu gene bune şi educaţie aleasă. Oamenii ăştia au muncit mult şi şi-au urmat pasiunea. Ei sunt oameni universali, nu România culege laurii pentru meritele lor. Suntem obişnuiţi să ne îmbătăm cu apă rece şi vorbim cu patos despre mândria de a ne naşte aici, dar ne plictisim repede. România e o ţară-mumă singură, că nimeni nu vrea să se angajeze într-o căsnicie cu ea. O lăudăm că-i frumoasă şi îi lăcrimăm pe şorţ când plecăm, dar cam atât.

Pe lângă aceste campanii de advertising şi jingle-urile de pe Guerrila, hai să mai facem ceva frumos: să ne vizităm ţara, să o curăţăm, să vorbim frumos despre ea prin străini, să-i îngrijim monumentele şi munţii, să-i vorbim corect limba şi să o cunoaştem. Să avem o relaţie de lungă durată cu ea, nu doar să-i facem cu ochiul.

P.S.: În camera mea, pe o etajeră, am un mic bust al lui Eminescu. Ştiţi unde l-am găsit? La ghenă. Small country. Great people.

25 de comentarii:

  1. Ţi-aş povesti şi eu ce minunăţii am mai găsit la ghenă. Poate am să fac treaba asta la mine pe blog la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Momentul ăla ciudat în care-mi pare că io-s ăla anormal, că nu caut în ghene.

    RăspundețiȘtergere
  3. 'La ghenă' e ok, nu e 'în ghenă' *awesomeface*

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vasile
    Ghena este ca un garage sale autohton, cu autoservire.

    @Ovi
    :)) Nu-ţi imagina că am scormonit în gunoi, cu capu-nainte în tomberon. Eminescu era acolo, pe un pervaz, lângă tubul de colectare şi mă privea senin, cu capul spart.

    RăspundețiȘtergere
  5. Înţeleg!

    De altfel, o aventură în fiecare zi acolo la Bucureşti. Ştiam eu că într-o bună zi am să regret viaţa-n provincie :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Este de poveste, în fiecare zi. Iubesc Bucureştiul! Îmi vine să fac o campanie.

    "Un român a inventat şmecheria.

    Era un cioban.
    Visit Romania. Small country. Great people."

    RăspundețiȘtergere
  7. http://discotec.utopiabalcanica.net/2011/04/21/nicolae-guta-bun-venit-in-romania/ De fapt, şmecheria nu mai ţine. (uite-acilea imn turistic)

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow, Guţă face treabă bună, mânca-i-aş pălăria lui! Mi-a plăcut când zice că speriem occidentul.

    RăspundețiȘtergere
  9. poate mai degraba Big country. Small people :P nu suntem deloc mici ca tara

    RăspundețiȘtergere
  10. De parca un numar mic de oameni ar putea fi reprezentativ pentru minunatia tarii noastre... E ca si cum ai sustine ca invatamantul romanesc e admirabil fiindca olimpicii (care-s tare "multi") au rezultate bune la concursuri internationale. O aberatie.
    In orice caz, eu m-as duce intr-o tara gandindu-ma la obiectivele turistice, in niciun caz la personalitatile care s-au nascut acolo.
    Pun pariu ca majoritatea strainilor care vad reclamele nici macar n-au auzit de oamenii astia, ci mai degraba de Dracula.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oricum, oricare din imaginile prezentate in aceasta campanie au impact mult mai mare decat spotul publicitar in care a fost implicata Elena Udrea...si a costat o avere.

    RăspundețiȘtergere
  12. @John
    Nu suntem deloc mici, asa-i. Cred ca se vroia o chestie asa, pe un ton confidential, ca si cum i-ai spune unui amic de o carciuma buna "e un locsor dragut, oameni de treaba, stii tu".

    @Andreea
    Buna comparatia cu olimpicii. Suntem mandri de ei, dar in realitate ei sunt exceptia (cum este normal, de altfel).

    @Bianca
    Si ce treaba are frunza? Faptul ca frunza lui Udrea este o porcarie si o jecmaneala nu face campania asta mai buna. Iar impact au doar asupra noastra, a romanilor, deci nici n-ar fi trebuit sa se chinuie sa traduca in engleza; :>

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar, Sophie, cum sa nu ti se rascoleasca sufletul de emotii cand afli ca Natalie Portman are origini romanesti? De Winona Ryder stiai? Dar de Dustin Hoffman? Cred ca e noua moda la Hollywood sa ai origini in tari din astea exotice :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Prea tare asta =)) :
    "Un român a inventat şmecheria.

    Era un cioban.
    Visit Romania. Small country. Great people."

    Imi place si cum ti-ai pus acolo "deşteptăciunea întruchipată" :))

    RăspundețiȘtergere
  15. @Jos Nebunia
    :)) Păi să vină aici, să-i reprimim în sânul nostru! Îi aşteptăm acasă!

    @G.C.M.
    Marketing, aşa-i. Vrăjeală.

    @Esqvilyn
    Mulţumesc şi bine ai venit pe aici! :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Întotdeauna mi-a plăcut cum ai pus lucrurile în lumina în care trebuiesc puse. Mică ţară şi oameni minunaţi avem, atât de minunaţi încât cei care sunt buni într-un anumit domeniu (medicină, inginerie, software etc.) sunt preluaţi şi valorificaţi de alte ţări. Şi eu aştept cu nerăbdare ziua în care voi lua avionul să plec spre Canada.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt de acord cu tine, însă partea cu: "să ne vizităm ţara, să o curăţăm, să vorbim frumos despre ea prin străini, să-i îngrijim monumentele şi munţii, să-i vorbim corect limba şi să o cunoaştem. Să avem o relaţie de lungă durată cu ea, nu doar să-i facem cu ochiul..." m-a zgâriat cumva, undeva...tu zici ce zici și sunt absolut convins că cele mai sus menționate ar face din noi românii niște ființe civilizate (și ar fi pace-n lume, iar copiii n-or să mai moară de inaniție niciunde), însa n-ar veni turiștii, teancuri, teancuri să vadă asta !! Pe turist îl interesează în general confortul și sigurața sa.
    Cu alte cuvinte ideea nu e să ne curățăm țara ci s-o păstrăm curată ;) Limba nu cred să conteze în vreun mare fel, important e să te înțelegi
    om cu om...căci mulți din cei ce ne înconjoară-s animale bipede humanoide și-atât, care fac circ și mahala la TV pentru restul gloatei animalice...ăstora le zici tu să vorbească de bine țara? Ăștia care n-au idee pe ce lume trăiesc și nu-s în stare să lege două cuvinte de bine în general despre orice, pentru că bine pentru ei e ceva ce face unul... Guță sau așa ceva... :P
    P.S. Deci ești din aia de caută prin gunoaie [lol][lol]

    RăspundețiȘtergere
  18. Ala avea un unchi de strabunic din Romania. Asa si care-i pointu' cu asta? Daca ar fi sa fim crestini pana la capat putem merge mai departe, toti ne tragem din Adam adicatelea suntem cumva rude si cu Hassan Al Hassan Jamil Hammal al VII-lea. Daca ne repugna crestinismul si suntem evolutionisti, putem sa ne declaram tot rude ca ne-am trage din maimuta( la unii e oricum mai evident).

    Asta cu visit Romania pentru ca great people e o porcarie. Ok l-am avea pe nefericitul asta care candva pe arborele genealogic s-a intersectat si cu Romania, il avem pe Ilie Nastase, il avem pe Hagi ...n-avem sosele de exemplu. E ca in familia Bundy cand si-au facut vacanta intr-o cocina si singura atractie era omul care l-a intalnit pe Andi Griffin(printre altele si killarul locului)

    RăspundețiȘtergere
  19. Grozav de bine le mai zici domnitza. Asta cu "sa ne vizitam tata", m-a atins direct la miocard. Ar fi o mica problema...ca nu prea avem drumuri sa ajungem la ea. Probabil trebe facuta o ordine de bataie in actiunile de iubit patria muma. In rest, deplin de acord cu respectul curatatul si laudatul.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ups, vroiam sa zic ţara nu tata.... :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai scris/gandit frumos, Sophiestricato.
    Mai ramane sa gasim romanul de valoare cu radacini occidentale sau altundeva. Ar fi unul nascut in Damasc. Au iesit afara pentru el. Imi scapa numele.
    Mandra corabia, mester carmaciul...

    RăspundețiȘtergere