duminică, 1 mai 2011

Plozi şi coroniţe

Ştiţi fascinaţia aia pe care o ai când vezi un accident pe stradă sau sânge la televizor? Când te uiţi la ceva scârbos, oribil, înfricoşător şi nu-ţi poţi întoarce privirea?

Eu mă uit la Toddlers and Tiaras, emisiunea aia despre concursurile de frumuseţe pentru copii. Dacă nu ştiţi despre ce este vorba, emisiunea ne prezintă lumea sclipicioasă a concursurilor de frumuseţe pentru copii din America, în special sudul Americii. Îmi place să mă uit, deşi prima oară a fost mai greu, deoarece creierul face un efort enorm să se concentreze şi la acţiune când este violentat vizual de valurile de volane fuchsia şi de feţele din aluat.

Aseară tragicomedia a ajuns la un nivel epic. De obicei ăştia cu emisiunea, la montaj, scot în evidenţă dialogurile şi gesturile cele mai scandaloase, mamele care-şi învaţă copilele cum să dea din fund, certuri în familie pe tema ojei alese, dansuri executate de mămici grase în public şi alte scene mai mult sau mai puţin îngrijorătoare, dar mereu hilare.

În episodul ăsta spectacolul a fost oferit de cele mai deranjate mintal mămici pe care le-am văzut în emisiune. Prima dintre ele a citit prea multe poveşti cu Cenuşăreasa şi este încă prinsă de scenariile de gen. Are o privire tâmpă şi, în timp ce fiica ei face şpagatul pe fundal, spune "ăsta e destinul ei", iar ochii îi strălucesc într-un mod magic. Ok, destinul ei este să se crăcăneze, toţi ştim că asta-i realitatea. Familia ei locuieşte într-o casă micuţă, pentru că dobitocii îşi dau toţi banii pe concursurile astea


A doua nu face compromisuri. Este o dentistă hotărâtă, realistă, care câştigă suficient de bine încât să-i finanţeze fiicei concursurile. Aceasta are un dulap cu trei laturi pline de cârpe sclipicioase, fiecare costând cam 5000-10.000 de dolari. Eu nu vedeam rochiţe de prost-gust când a zis asta, vedeam o casă frumoasă, excursii, educaţie, tot felul de cursuri, dar deh, nu e copilul meu. Răspunzând parcă sprâncenelor ridicate de toţi privitorii, ea spune , clar şi limpede: "Nu ştiu ce înseamnă să mergi prea departe pentru a câştiga". ...Alte întrebări?


Mai târziu în concurs, dentista trebuie să se hotărască între două rochiţe pentru plod: una roz aprins cu inserţii de zebra print şi alta albastră, simplă, nu prea înfoiată. Testul numărul 1: organizatorii concursului apreciază naturaleţea copiilor şi ar vrea ca ei să arate de 5 ani dacă au 5 ani, nu de 15. Testul numărul 2: dentista face un sondaj, 4 oameni sunt pentru rochia albastră, 1 paznic beţiv este pentru cea roz. Nu este suficient! Testul numărul 3: se duce cu rochiile la directoarea concursului (!!) şi îi cere părerea. Asta îi dă un indiciu că ar fi mai potrivită rochia albastră. Tragem linie, facem calculele, plodul poartă la concurs rochia roz cu inserţii de zebra print. Concluzia? Mama ştie cel mai bine.

Şi, ca să vedeţi că nu numai mămicile au luat-o razna, una dintre fetiţe este încurajată de tatăl ei iubitor: "Vreau s-o văd pe fiica mea pierzând.. Adică, să vină acasă cu mâna goală. Nu suport să îmapchetez trofeul ăla de fiecare dată". Awww. Se vede că-i fetiţa lu tătuţu!


Prima mămică, pe lângă sacrificiile la care supune toată familia pentru aceste concursuri, ştie cât de  importantă e pregătirea cu un profesionist. Aşa că a angajat-o pe Barbie în mărime naturală ca să-i înveţe fiica să zâmbească şi să facă cu mâna. Barbie? Pardon, Brandi o cheamă, mereu încurc. Brandi este întruchiparea frumuseţii exterioare şi interioare, este făcută din sugar, spice and everything nice şi sunt sigură că este ambasador Disney. Din ea se revarsă cascade de bunătate peste ceilalţi, drăgălăşenie şi zâmbete. Îmi dă impresia că este o zână bună. Cred că ceea ce contribuie foarte mult la această imagine este cantitatea de Prozac cu care o îndoapă mama ei.


Ea o pregăteşte pe fetiţă nu numai fizic, ci şi moral. Pe lângă un antrenor de frumuseţe, Brandi este şi un izvor de înţelepciune, învăţând-o pe fetiţă să-i placă tocilarii, pentru că mai târziu tocilarii vor avea cei mai mulţi bani, iar ea poate să fie o nevastă-trofeu. Uraa!

Pe lângă pregătirea fetiţelor, Brandi participă ea însăşi la concurs, la categoria "peste 10 ani". Are 31, se încadrează perfect. Trebuie să recunosc că dă tot ce-i mai bun din ea, iar la sfârşit câştigă o coroniţă şi un titlu. Este înduioşător să o vezi, trimfătoare, pe scenă, printre fetiţe de 10 ani care au ochii în lacrimi pentru că sunt pe locul II.

Evident, a făcut treabă bună şi cu ucenica ei, pentru că amândouă iau coroniţe, moment în care mama fetiţei, care a angajat-o pe Brandi, este copleşită de emoţii, lacrimire de fericire izbucnesc pe faţa ei şi, cu mâinile ridicate spre cer, îi mulţumeşte lui Iisus pentru această binecuvântare.
Şi fetiţa lu tătuţu câştigă ceva, iar tatăl este foarte dezamăgit că trebuie să care ditai trofeul până acasă. La final, el îi spune fiicei lui de 3 ani ce părere are despre victorie: "You suck!". Mai rar asemenea dragoste părintească.
Dar ce s-a întâmplat cu dentista? Testele ei pentru a alege rochiţa au făcut-o pe fie-sa să întârzie, pe lângă faptul că oribilitatea roz nu prea a ajutat-o când în sfârşit a urcat pe scenă. Dentista: "Trebuia să ne pregătim mai bine". Vocea îi este sugrumată de un nod în gât şi cameramanul opreşte scena.

Sfârşitul acestui episod este cireaşa de pe tort. Cameramanul, evident, nu a oprit scena cu dentista. Aceasta, printre lacrimi, strâmbată de plâns şi cu vocea piţigăiată, strigă: "Ştii, ne place viaţa asta. Nu vreau o viaţă normală! Asta este viaţa pe care o iubesc!".

Cortina

34 de comentarii:

  1. imi aduce aminte de "Little miss sunshine"... e incredibil cum au ajuns americanii asa de sus... e fascinant... cred ca e pentru ca ei cultiva prostia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot accepta asa ceva , pe un copil , o prostie

    RăspundețiȘtergere
  3. @armin
    Asa-i, in Little miss sunshine au ajuns intr-unul din aceste locuri oribile.
    Se organizeaza si la noi asa ceva, daca vezi pozele mori de ras. Imi pare rau pentru acei copii.

    @Rafael
    Daca te referi la machiaj, sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  4. poza aia îmi va da coşmaruri!

    Săracii copii - mulţi părinţi idioţi în lumea asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. probabil, cand frustrarile tale devin prea mari, distrugi ce ai la indemana...vesela, bibelouri, copii...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Radu
    Cred ca poza este graitoare. Culmea e ca am intalnit femei care le considera adorabile, machiate asa.

    @V
    Hehe.. Sau poate mamicilor le place atat de mult sa se joace cu papusile incat se joaca si cu copiii asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. lovely, prostia asta crasa imi aminteste de o stire ca s-a inventat hamburger-ul la conserva pentru oamenii care nu au timp sa manance la fastfood. Dar asta e deja diferit copii aceia sunt fragili, nedefiniti ca personalitate. Oricum traim intr-o lume care iti trunchiaza imaginatia prin indoctinare (vecini si cum sunt plozii lor, scoala, munca intr-un tarc bine determinat)... copii astia nu au nicio sansa sa mai traiasca o viata normala cu o minge in fata blocului:(

    RăspundețiȘtergere
  8. deci ea ii țipa in urechi. iși pune poalele-n cap și slobozește pe cale orală toate dejecțiile verbale imaginabile. fir-ai al dracului de porcu dracului care te duci tu după toate c* și bei cu toți derbedii tăi, că proastă am fost când m-am luat cu toți nespălații. el se uită îngândurat. tace meditativ. fă, nu m-ameți că-ți dau două, te leșin. e greu prima dată. dupa aia tortura reciprocă devine parte din metabolism. că bagajul cultural al sadismului nu-i al tău, i-al urmașilor urmașilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sellina
    Hamburger la conserva? :)) Groaznic!

    @jolieroger
    Ha?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Sophiestricata@jolieroger
    aholeoh. sa ma explic in alta ordine de idei:
    asa cum e relatia, asa iese si copilu.
    subliniam principiile sanatoase de intemeiere a unei relatii. tortura reciproca. liantu dintre dragostea ei si sensibilitatea lui. sadismu. orice relatie astfel cladita va duce cu siguranta la impuiere. iti trebuie permis pentru arma, pentru masina si pentru constructie de cocioaba. nu-ti trebuie pentru a avea copil. orice cuplu esuat poate avea un copil. o data cu elaborarea plodului, nevoia de tortura se redistrubuie pe capul copilului. treaba asta se petrece in multe forme. una din formele extreme e aratata in emisiunile alea oligofrene. evident, plodu ajuns la maternitate va duce mai departe traditia unei relatii si educatii sanatoase. vorba aia, ce treaba ai tu cum imi cresc eo copilu? io l-am facut, io-i dau cu palma!

    RăspundețiȘtergere
  11. parerea mea despre asemenea parinti e ca isi chinuie copii ca niste imbecili fara minte si ii folosesc asemeni unor sclavi pentru obtinere de profituri si de ce nu sunt niste frustrati care si-au dorit mereu sa arate bine dar n-au reusit din cauza prostiei!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu cred ca as rezista sa ma uit la astfel de emisiuni :) Dar totusi stau si ma intreb cat este adevarat si cat este regie...

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu aşa îmi iau porţia de circ. Regie nu este, dar montaj da. Este adevărat că producătorii scot în evidenţă ce-i mai rău, dar mămicile groazei chiar există.

    RăspundețiȘtergere
  14. @omul cu ciocolata
    Am supravietuit noi unor chestii mai rele. :D

    @Pato
    Sunt de acord. Nu stiu daca e "prostie", dar tulburari de personalitate sigur.

    RăspundețiȘtergere
  15. ma intreb cat dureaza pana o sa importam si noi emisiunea... ca rating sigur ar avea.

    RăspundețiȘtergere
  16. M-am interesat, să ştii. Concursurile de la noi au o altă... nuanţă, dacă pot să mă exprim astfel. Par example: http://tinyurl.com/4s3fbf8
    Cred că o emisiune ar avea mare succes, la noi ar fi direct cu bătăi, ameninţări şi plicuri cu bani.

    RăspundețiȘtergere
  17. la multi ani !

    si mai scrie nu te delasa, ai putine sanse sa scrii slab.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ms. O sa mai scriu, acum nu-mi vine. :P

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce rau m-a luat...Nu-mi vine sa cred cat de departe poti sa ajungi k tampenia si prosteala.Ce mai poate sa faca din om "prostia".
    Nu stiu de ce ma agit pentru ca asa sunt americanii,la ei se cultiva prostia cum cultivam noi porumb sau grau!Cum spunea cineva mai sus sunt oameni care nu au avut ocazia sa se joace...si acum fac asta pe proprii lor copii.
    Pentru mine e sinistru,aberant....luati-o cum o vreti!

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, este foarte trist. La vârste atât de fragede, copilul învaţă nişte lucruri esenţiale, care-l influenţează pe viitor. Păcat că sunt învăţaţi astfel de lucruri. Măcar de ar fi astea cele mai rele exemple de părinţi...

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitari! Super analiza! Exact aceeasi senzatie, a fascinatiei hidosului o exploateaza si ei, vezi seriile despre case murdare, meserii murdare, boli respingatoare, chiar si cea cu piticii. Si toti cadem in aceasta stare citeodata si nu ne dezlipim de la televizor.
    Succes in continuare! Daca vrei sa ma vizitezi pe http://adrianvlaszlo.blogspot.com, cred ca nu vei regreta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mulţumesc, Adrian. Mă uit la tot ce ai enumerat, dar preferatele mele rămân emisiunile de pe Investigation Discovery cu criminali în serie, dosarele FBI etc. Mă fascinează oamenii devianţi.

    Ţi-am vizitat blogul şi abordezi subiecte interesante. Voi mai reveni.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  24. radio șoapta, face fapta! un radio proactiv pentru reactivul din tine!

    șșșșșșșșșșșșșșoaptaaaa eeeefeeeeeeeem.

    duț-duț-tuț-duț-ngăăăă..

    RăspundețiȘtergere
  25. șșșșșșșșșșșșșșoaptaaaa eeeefeeeeeeeem.
    duț-duț-tuț-duț-ngăăăă..

    radio șoapta, un radio beton pentru Antonul din tine!
    --------------------------------------
    șșșșșșșșșșșșșșoaptaaaa eeeefeeeeeeeem.

    uam-bam-bălubam-SPAM!

    RăspundețiȘtergere
  26. Radio Whisper, un radio în surdină, oricât de mult învârţi de buton. Radio whisper, abia dacă-l auzi!

    RăspundețiȘtergere
  27. N-am avut niciodată răbdarea să văd o emisiune de acest gen până la capăt!

    RăspundețiȘtergere
  28. La cate scapari ai, cred ca si maica-ta este de groaza.

    RăspundețiȘtergere
  29. Fiul meu de 14 ani este de parere ca cele care isi duc copiii la asemenea concursuri sunt, in cea mai mare parte, niste mame grase si frustrate. Cand le privesc pe mame, inclin sa-i dau dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  30. Sophie, îi dau dreptate fiului tău, clar.

    Am încercat să privesc emisiunea cu mintea deschisă şi să nu mă grăbesc să judec, însă devine repede evident că părinţii aceia sunt nişte devianţi. Şi, da, multe mame grase care trăiesc prin fetiţele lor.

    RăspundețiȘtergere